Alles wat u moet weten over SaaS

SaaS, ook wel Software as a Service, is een Cloud-based service. We bespreken alles wat u moet weten over SaaS en hoe dit uw bedrijf vooruit kan helpen.

SaaS, u heeft er vast wel al eens van gehoord, maar wat weet u erover? In het kort is SaaS, ook wel Software as a Service, een Cloud-based service. SaaS betekent dat u niet langer uw bedrijfssoftware hoeft te downloaden op uw PC, maar deze kan openen en gebruiken in uw internetbrowser. Online en toegankelijk dus, van kantoorsoftware tot productietoepassingen. Maar wat kan SaaS voor u betekenen? De meest gestelde vragen en hun antwoorden even toegelicht. 

Waarom is SaaS belangrijk?

De wereld en maatschappij draait op volle toeren wanneer het gaat over digitalisering. We moeten flexibeler en bereikbaarder zijn dan ooit, en vooral vanaf eender welke locatie. SaaS geeft u de mogelijkheid om uw applicaties vanuit uw browser te raadplegen. U heeft geen interne servers meer nodig, enkel internetverbinding volstaat om van waar dan ook te werken. Heel erg 21ste eeuw dus.

Wat is het verschil tussen SaaS, IaaS en PaaS? 

 • SaaS: Software as a Service, is zeer populair bij bedrijven uit bijna alle sectoren. Waarom? SaaS-aanbieders, zoals NORRIQ, die de installatie van deze Cloud-software op zich nemen, verlichten ongetwijfeld de IT-last binnen uw bedrijf. Hoe? Uw SaaS wordt volledig beheert door uw Cloud-leverancier. Van applicaties, data en besturingssystemen, en al het mogelijke daartussenin. 
 • IaaS: Infrastructure as a Service, levert on-demand diensten zoals gegevensopslag, netwerktoegang en virtualisatie volgens het pay-as-you-go principe. Het grootste voordeel? IT-infrastructuur creëren in uw bedrijf is kostbaar en arbeidsintensief en vereist vaak een aanzienlijke investering in fysieke hardware, en externe IT-aannemers om deze te installeren en te onderhouden. Dankzij IaaS is dit voor u niet langer een zorg. 
 • PaaS: Platform as a Service, is enigszins vergelijkbaar met SaaS, maar biedt voornamelijk een platform aan om zelf software te maken. De Cloud-leverancier draagt het grootste deel van de service, inclusief run-time, middleware, besturingssystemen, servers, opslag, netwerken en virtualisatie. 

Wat zijn de voordelen van SaaS? 

Software as a Service heeft voor u tal van voordelen, we lijsten ze even voor u op. 

 • Verbonden: SaaS verbindt. Ook martech-systemen van derden zijn makkelijk te integreren. 
 • Eenvoudig: De moderne en intelligente interface maakt uw werk eenvoudiger en u beleeft  een gebruikservaring afgestemd op maat van uw behoeften. 
 • Schaalbaar: Wijzigingen nodig? Geen probleem, een aanpak op maat is tegenwoordig een koud kunstje voor uw SaaS-provider ongeacht hoe de marktdynamiek van uw bedrijf verandert.  
 • Intelligent: Volledig geïntegreerde AI- en ML-technologieën vloeien als service doorheen het hele platform. SaaS helpt u met andere woorden om gedrag te voorspellen, op gegevens te reageren en om in real-time de juiste informatie te verkrijgen.

Wat zijn de voordelen om met een SaaS-provider te werken?

 • Kosten drukken: Omdat uw SaaS-leverancier uw gegevens en applicaties beheert zijn uw infrastructuur- en interne resourcekosten veel lager dan in het traditionele model. SaaS-providers spreiden hun kosten over verschillende klanten waardoor ze u vaak een voordelig prijsmodel kunnen aanbieden. 
 • Versiebeheer en upgrades: U heeft geen zorgen meer om uw eigen software up-to-date te houden. Deze verantwoordelijkheid ligt helemaal bij uw SaaS-provider. Het is met andere woorden niet nodig om zelf upgradepakketten aan te schaffen, met alle extra kosten die hiermee gepaard gaan. 

Wie is eigenaar van mijn data? 

Een veelvoorkomende vraag, maar ook een kantelpunt voor veel bedrijven om met een SaaS-leverancier aan de slag te gaan. Maar, alles hangt af van het contract of Service Level Agreement (SLA) dat u met uw SaaS-provider afsluit. Zo’n contract bespreekt o.a. de eigendom van uw gegevens, beveiligingsvereisten en onderhoudsschema's. 

Twee aandachtspunten: 

 • Zorg dat uw SLA aangeeft dat u ondubbelzinnig eigenaar bent van uw data.
 • U moet op elk moment uw gegevens kunnen exporteren en hier lokaal een back-up van kunnen maken.

Heeft u deze aandachtspunten in het achterhoofd, dan kan u er zeker van zijn dat uw data zich in goede handen bevindt.   

Is mijn data veilig? 

De veiligheid van uw data is steeds een prioriteit ongeacht de grootte van uw bedrijf. SaaS-leveranciers investeren fors in beveiliging, back-ups en onderhoud, vaak meer dan een kleine of middelgrote bedrijven er zelf de resources voor hebben. Bovendien worden datacenters steeds gemeten aan strenge auditbeveiligingsprocedures en normen. Normen die een lokale IT-afdeling maar moeilijk kan hanteren. 

Kan ik SaaS customizen? 

Het antwoord is simpel. Ja dat kan! Elke Cloud based oplossing is vandaag de dag voldoende flexibel om te worden aangepast voor specifiek zakelijk gebruik. Zo kan u gebruikersinterfaces (UI) aanpassen, maar ook gegevensvelden wijzigen. Verschillende bedrijfsprocesfuncties kunnen ook naar de nood van uw behoeften worden in- en uitgeschakeld. Verder kan U ook een eigen dashboard of takenlijst instellen en een unieke werkomgeving creëren eigen aan uw onderneming. 

Wat is een voorbeeld van SaaS?

Een goed voorbeeld van Service as a Software? Dat is een systeem zoals Microsoft Dynamics 365 Business Central. Hét ERP-systeem om uw volledige bedrijf mee te runnen. Wat kan Business Central voor u betekenen? 

 • Stroomlijn uw processen en optimaliseer uw supply chain
 • Maak het analyseren van uw resultaten eenvoudiger
 • Manage efficiënt al uw informatie en gegevens in één systeem 
 • Spot opportuniteiten en verbeter uw klantenservice met glasheldere inzichten
 • Volg uw projecten naadloos op en plan nog nauwkeuriger
 • Zet resources optimaal in en volg prestaties in real-time

NORRIQ helpt u om uw volledige zakelijke potentieel te realiseren door technologie en digitale transformatie. Wil u weten wat NORRIQ voor u kan betekenen of wil u meer weten over onze diensten?

Contacteer ons voor vrijblijvend advies.