Microsoft Dynamics NAV in verandering

Microsoft Dynamics NAV in verandering: van Dynamics NAV naar Dynamics 365 Business Central

Dynamics 365 Business Central

Een grote visie die werkelijkheid wordt
Microsoft heeft zijn leidende positie in zakelijke oplossingen voor bedrijven versterkt met de lancering van Dynamics 365. Dynamics 365 is een business platform dat de verschillende entiteiten ERP (Enterprise Resource Planning) en CRM (Customer Relationship management) samenbrengt in één eenvoudig te gebruiken en geïntegreerde oplossing voor bedrijfsmanagementtoepassingen.

Veel nieuwe mogelijkheden met Dynamics 365
In het voorjaar van 2018 introduceerde Microsoft de cloudversie van Microsoft Dynamics NAV en kondigde toen ook aan dat Dynamics 365 Business Central de nieuwe naam werd. Dynamics 365 Business Central omvat alle functies van Microsoft Dynamics NAV en is zowel on-premise als in de cloud beschikbaar.

Maar wat houdt het nu concreet in? Wat zijn de gevolgen voor u? En wat onderneemt u best?

1 - Dynamics 365 Business Central zowel on-premise als in de cloud verkrijgbaar
Dynamics 365 Business Central is op dezelfde code gebaseerd als Microsoft Dynamics NAV 2018 en kent dezelfde eigenschappen. Naar jaarlijkse gewoonte wil Microsoft de oplossing ook een boost geven en lanceerde het een aantal kleinere nieuwigheden. Zo is de oplossing nu ook verkrijgbaar als zuivere cloudversie waarop de apps verbonden zijn. Ook een versie die gehost wordt op de eigen servers kan. Specifieke aanpassingen met apps zijn er dan mogelijk onder de vorm van extensions, zoals dat vandaag ook al kan.

2 - Makkelijker upgraden met Business Central
In de afgelopen jaren werkte Microsoft aan een concept voor uitbreidingen. Aanpassingen worden daarbij in afzonderlijke modules (extensies) geplaatst en niet meer in de basiscode. Met extensies is het veel eenvoudiger, sneller en veiliger om aangepaste versies van Dynamics 365 Business Central te upgraden (zowel lokaal als in de cloud). Voorlopig kunt u nog steeds traditionele ontwikkelingen doen in de on-premiseversie van Dynamics 365 Business Central.  Maar op termijn zal dat niet langer zo zijn. Upgrades van de cloudversie vinden vaker en automatisch plaats. 

3 - Met Business Central krijgt u betere integratie en meer digitale intelligentie
Zelfs als u de cloudeditie van Dynamics 365 Business Central niet kiest, kunt u nog steeds genieten van gegevens in de cloud. Zo kan u de on-premiseversie van Business Central in een hybrideversie draaien: de gegevens (of delen ervan) worden dan dagelijks gekopieerd naar de cloud. Zo kan Microsoft gemakkelijk “Intelligent Edge” inzetten zodat “Intelligent Cloud Insights” van programma’s zoals Power BI en andere Artificial Intelligence-oplossingen voorzien kunnen worden.

4 - Met Business Central kunt u nog steeds uw licentie kopen en huren, maar steeds met named-users
U kan nog steeds een licentie kopen of huren. Het verschil zit in de users. Waar vroeger concurrent-users werden gekocht en named-users werden gehuurd, wordt er straks enkel gewerkt met named-users. De licentie voor gelijktijdige gebruikers verdwijnt dus. Ook kan de cloudeditie van Dynamics 365 enkel gekocht worden als een maandelijkse subscription per gebruiker, terwijl de on-premiseversie gehuurd of gekocht kan worden. Als u al een NAV-licentie hebt en naar de cloudeditie van Dynamics 365 Business Central wilt overstappen, biedt Microsoft momenteel korting op het maandelijkse abonnement. Wanneer u klaar bent om infrastructuuronafhankelijk te worden, kan dat nu veel eenvoudiger.

Heeft u vragen? NORRIQ staat klaar om te helpen
De opties met Dynamics 365 en Dynamics 365 Business Central zijn talrijk. Business Central heeft nog steeds zijn wortels in het bekende en beproefde Microsoft Dynamics NAV. Als u meer wil weten over uw specifieke opties in uw organisaties, contacteer dan NORRIQ zodat we u een advies op maat kunnen geven.

Lees meer over Dynamics 365 Business Central