Gegevens zijn de levensader van een onderneming. De zakelijke inzichten die erin vervat zitten, zijn goud waard voor bedrijven die zich willen onderscheiden van de concurrentie... mits de gegevens eenvoudig tot concrete inzichten kunnen worden verwerkt. Hieronder vindt u 9 goede redenen om hiervoor BI te gebruiken.

 

 

Krijg een BI demo

Eerste stappen voor de verwerking van gegevens tot concrete inzichten

Als eerste stap moet u ervoor zorgen dat de verzameling, analyse en visualisatie van gegevens eenvoudig verloopt. Business Intelligence (BI) is hiervoor vandaag de dag de favoriete tool, en daar zijn goede redenen voor.

1: BI maakt het eenvoudiger om de toekomst te voorspellen

Sommige bedrijven nemen belangrijke zakelijke beslissingen op basis van een 'best guess' van wat de toekomst zal brengen of vanuit een buikgevoel, en niet op basis van informatie uit een data-analyse. De reden hiervoor is vaak dat de gegevens ongestructureerd en daardoor moeilijk te analyseren zijn. BI geeft uw bedrijf toegang tot gegevens die u eenvoudig kunt analyseren, tot nauwkeurige historische informatie, en tot real-time gegevens uit bronnen in al uw afdelingen. Op die manier beschikt u over gegevens waarmee u aan forecasting kunt doen, 'what-if'-scenario’s kunt opstellen, trends kunt vaststellen, enz.

2: Met BI kunt u veel sneller gegevens verzamelen
Het verzamelen van gegevens was vroeger een bijzonder tijdrovend en complex proces met een grote kans op fouten. BI zorgt voor een doorlopende, correcte en automatische verzameling van gegevens, zonder dat u zelf een grote hoeveelheid rapporten over financiën, verkoop, productie, HR, CRM, enz. moet doornemen om bruikbare gegevens te vinden. Door op een efficiënte manier gegevens te verzamelen, krijgt u snel een antwoord op belangrijke bedrijfsvragen.

3: BI maakt het eenvoudig om de bedrijfsdoelstellingen te visualiseren en erover te rapporteren, waar en wanneer u maar wilt
Een BI-oplossing werkt met overzichtelijke dashboards voor de presentatie en visualisatie van gegevens. Dat maakt het voor de medewerkers eenvoudiger om de gestelde bedrijfsdoelstellingen te visualiseren en ernaartoe te werken, en dit op alle mobiele apparaten, zoals tablets, smartphones en laptops. Verkopers kunnen hierdoor bijvoorbeeld overal informatie over klanten en verkopen bekijken.

4: BI helpt u om uw klanten beter te begrijpen
Een bedrijf dat BI gebruikt, kan de aankopen van klanten op de voet volgen. BI geeft u immers een eenvoudig en duidelijk overzicht van de voorkeuren en het aankoopgedrag van uw klanten. Deze grondige kennis over uw klanten is cruciaal om de nettoresultaten te verbeteren en goede klanten te behouden.

5: BI helpt u om kansen voor cross- en upselling te detecteren
BI maakt het mogelijk om gegevens van uw klanten te gebruiken voor het opstellen, verbeteren en aanpassen van modellen. Uw verkopers kunnen die modellen vervolgens gebruiken om het potentieel voor upselling en cross-selling te benutten over verschillende verkoopkanalen heen.

6: Met BI kunt u de opslag- en productiekosten eenvoudig beheren
BI biedt bedrijven de mogelijkheid om de juiste voorraden op het juiste moment te bestellen. Zo weet u zeker dat u steeds de juiste goederen op voorraad heeft, wat besparingen kan opleveren in de opslagkosten. BI geeft u bovendien inzicht in uw productiekosten, zodat u de productie kunt aanpassen in functie van het rendement.

7: BI verhoogt de efficiëntie
Veel bedrijven proberen een beter inzicht in hun activiteiten te krijgen, maar verliezen vaak heel wat tijd met het zoeken naar gegevens uit bronnen van verschillende afdelingen. Vervolgens moeten de gegevens nog worden geconverteerd, gebundeld en aan de organisatie worden gerapporteerd. Met een BI-oplossing kunt u het hele proces automatiseren, zodat alle gegevens in één systeem worden verzameld, geanalyseerd en gevisualiseerd.

8: BI zorgt voor meer teamwerk
Een BI-oplossing maakt het voor alle werknemersrollen veel eenvoudiger om inzicht te krijgen in de doelstellingen van het bedrijf, de individuele prestaties en persoonlijke werkpunten. BI ondersteunt met andere woorden samenwerking tussen iedereen binnen het bedrijf om de doelstellingen te bereiken. Een ander interessant punt voor het management is dat BI u een eenvoudig overzicht biedt van de globale prestaties van de onderneming en van de domeinen waarin eventueel bijsturing vereist is.

9: Met BI heeft u zicht op het totaalplaatje
Business Intelligence werd vroeger enkel gebruikt om bedrijven inzicht te geven in hun activiteiten binnen een bepaald tijdsbestek, bijvoorbeeld het aantal verkochte eenheden, door welke winkels, in welke delen van het land of in welk klantsegment. Een moderne BI-oplossing biedt echter veel meer mogelijkheden. U kunt ongestructureerde inhoud uit tal van gegevensbronnen analyseren en deze gegevens gebruiken om de ontwikkelingen binnen uw onderneming beter te begrijpen aan de hand van allerhande analyses, van heel eenvoudige tot zeer uitgebreide en complexe. Hoe u BI ook gebruikt, u zult een veel completer beeld krijgen van uw klanten en concurrenten en nieuwe zakelijke opportuniteiten beter en sneller kunnen opmerken en benutten.

 

Krijg een BI demo

Bekijk de webinar

Business Intelligence BI Power BI Data-analyse Click to like!

NORRIQ

Your Business - Simplified

NORRIQ Belgium helpt organisaties met de automatisering van hun bedrijfsprocessen. Als Microsoft Gold Partner biedt het diensten, implementatie en ondersteuning voor ERP- en CRM-systemen, e-commerce, business intelligence en hosting van applicaties. Met meer dan 100 hoogopgeleide mensen in Tremelo en Lummen biedt NORRIQ gespecialiseerde oplossingen voor financiële en commerciële afdelingen, en ook voor de drankensector (Drink-IT), project-en servicebedrijven, ledenorganisaties, productiebedrijven en groothandels.