Werken met een ERP-consultant: de voordelen

Er zijn tal van ERP-oplossingen op de markt en het selecteren van de oplossing die aan uw behoeften voldoet, kan moeilijk zijn. Een overvloed aan technische termen, details, producten, modellen en add-on technologieën, maken het moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. Dit is waar uw ERP-consultants als geroepen komen.

Elk bedrijf is anders, de ene heeft al meer nood aan een helpende hand dan de andere. Een ERP-consultant zal helpen uw bedrijf op verschillende manieren bij te staan, gaande van het helpen definiëren van uw behoeften tot de implementatie van uw ERP oplossing. Als u overweegt om samen te werken met een ERP-consultant zijn hier een aantal voordelen.

Wat doet een ERP-consultant?

In het kort, zorgt een ERP-consultant ervoor dat u voor de gepaste oplossing kiest en dat deze correct wordt geïmplementeerd binnen het vooraf bepaalde tijdschema en budget. Als zodanig is een ERP-consultant de weg naar succes en een helpende hand tijdens het volledige ERP-implementatieproces.

Enkele verantwoordelijkheden van een ERP Consultant zijn:

  • Het analyseren van de bestaande software van uw bedrijf
  • Nieuwe ERP-oplossingen implementeren en ondersteunen
  • Ontwerpspecificaties schrijven en add-ons helpen selecteren op basis van uw specifieke noden
  • De ERP-configuratie documenteren
  • Uw team bijstaan met change management en training

Waarom heeft u een ERP-consultant nodig?

Niemand heeft een betere kennis van ERP-oplossingen dan de mensen die het ontwikkelen. Een ERP-consultant helpt u om de sterke en zwakke punten van een ERP-oplossing te identificeren in uw specifieke situatie en doet suggesties voor custom aanpassingen waarvan u de mogelijkheden moeilijk kan inschatten.

 

Concrete voordelen van het werken met een ERP-consultant

Industrie- en marktinzichten

Als uw ERP-consultant gespecialiseerd is in een bepaalde branche, weet hij nagenoeg alles over de sectorspecifieke uitdagingen. Ze putten kennis uit voorgaande cases en implementaties en hebben de ervaring die u nodig hebt.

Kennis

Consultants kennen elk detail van de door u gekozen ERP-oplossing, van standaardfuncties tot zeer branche specifieke functionaliteiten. Zij loodsen uw team door een softwaredemonstratie en helpen u alle voordelen en oplossingen voor actuele problemen binnen uw processen te begrijpen.  

Objectieve partner

Een cruciale stap bij het overwegen van een ERP-oplossing, is een zakelijke analyse van uw organisatie en de huidige processen, inclusief de huidige knelpunten. Dit zelf in handen nemen zorgt voor een bevooroordeelde blik op uw organisatie en het over het hoofd zien van de “echte” reden dat bepaalde processen nogal stroef verlopen. Een consultant biedt een frisse kijk op uw organisatie en zorgt voor een diepgaande en objectieve analyse. Hoe beter deze analyse wordt uitgevoerd, en alle mogelijke pijnpunten in uw bedrijf in kaart worden gebracht, hoe beter uw consultant een passende oplossing kan bieden.

Projectmanagement

Een ERP-consultant is meer dan een wandelende bibliotheek. Ze zijn ook een troef voor uw bedrijf wanneer het gaat over projectmanagement. Ze zorgen voor een nuchtere kijk op het project en stellen een realistisch plan op, ook budgettair. Zij zijn uw garantie voor een soepel projectbeheer en houden uw project op koers, volgens een werkwijze die steunt op ervaring. 

Bespaar tijd en geld

Het is inmiddels geen geheim meer dat een ERP-consultant u tijd en geld bespaart, op meer dan één manier. Ze optimaliseren uw bedrijf op lange termijn door de efficiëntie te verhogen en uw processen te stroomlijnen. Maar ook tijdens de implementatie verhogen ze de productiviteit van uw team. Ze helpen uw team om zich snel aan te passen aan de nieuwe systemen, beantwoorden alle mogelijke vragen, en bieden een helpende hand wanneer nodig. 

Training en ondersteuning na de uitvoering

Zelfs na implementatie van het project, wordt u door uw consultant niet aan uw lot overgelaten. Integendeel, een goede ERP-consultant laat zijn klanten nooit in het ongewisse. Consultants zorgen ervoor dat uw implementatie slaagt en bieden ondersteuning aan uw team om mogelijke vertragingen en stress te verminderen. Ze zorgen ervoor dat uw medewerkers de juiste training krijgen om met ERP te werken en zelfs als er na de deadline vragen zijn, zijn ze er altijd om u op weg te helpen.

Kortom, een goede ERP-consultant…

  • Herkent knelpunten en gaat hiermee aan de slag
  • Zegt wat hij doet, doet wat hij zegt
  • Ziet beperkingen en bespreekt deze met u
  • Weet waar hij het over heeft en deelt waardevolle tips en kennis

 

Een ERP-project, kan niet zonder ervaren ERP-consultant om alles in goede banen te leiden. Het resultaat? Een ERP-implementatie die zorgt voor succes en groei op de korte en lange termijn. 

Meer weten over wat onze NORRIQ consultants voor u kunnen betekenen?

Contacteer ze hier!