SPICA beheert volledige productie met Microsoft Dynamics NAV van NORRIQ

De ontwikkeling en productie van op maat gemaakte elektronische componenten en kabeloplossingen vraagt van het Kortrijkse SPICA een grote flexibiliteit.

Het bedrijf moet zowel kleine, heel gevarieerde reeksen met korte leve- ringstermijnen produceren, als bestellingen van grote oplages behandelen. Hiervoor is het noodzakelijk om op elk moment over de meestactuele data te beschikken en alle functionele domeinen in één systeem geïntegreerd te hebben.

SPICA koos van bij de start in 2008 voor de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en prijs/kwaliteitsverhouding van Microsoft Dynamics NAV.  “De communicatie met informatica- partner NORRIQ verliep vanaf het eerste contact heel vlot. Hun professionele houding en aanpak was voor ons doorslaggevend om voor hen te kiezen. Het bedrijf is goed gestructureerd,” zegt ceo Patrick Luyssen.

“Samen met NORRIQ hebben we er bewust voor gekozen om het pakket zo standaard mogelijk te gebruiken. Dat kan omdat het al onze functionele domeinen heel goed afdekt. De latere overgang naar een nieuwere versie is daardoor ook gemakkelijk en betaalbaar. Als 30.000 bedrijven al succesvol Microsoft Dynamics NAV gebruiken zie ik niet in waarom wij een ander soort bedrijf zouden zijn en veel maatwerk zouden nodig hebben.”

 

                                      

"We willen kwalitatief en snel handelen. Alle nodige informatie moet hiervoor uit het ERP-systeem komen"

Patrick Luyssen, CEO SpicaSPICA is snelle groeier met breed aanbod.
SPICA startte in 2008, verdrievoudigde ondanks een moeilijke economische conjunctuur haar omzet tot meer dan 10 miljoen euro en telt momenteel 55 medewerkers in Kortrijk en 20 in Roemenië. Het bedrijf biedt haar industriële klanten ondersteuning in zowel ontwikkeling als productie van prototypes, kleine en middelgrote kwalitatief hoogstaande reeksen en on-time levering van tal van componenten en kabelassemblages. De bestellingen moeten steeds binnen een vooraf bepaald tijds- en kostenbudget afgeleverd kunnen worden. 

“We werken erg klant- en marktgericht met oplossingen die in veel gevallen op maat gemaakt zijn. Dat vraagt een hoge graad van flexibiliteit, zowel in volume als in tijd,” legt ceo Patrick Luyssen uit. “De combinatie van onze kennis en ervaring in de verschillende domeinen zorgt ervoor dat we een uniek portfolio kunnen aanbieden en opdrachten uit een breed veld van sectoren aantrekken. Zo zijn we onder meer actief voor industriële klanten en machinebouwers uit de textielsector, de communicatietechnologie, de luchtvaart, … . Binnenkort brengen we ook een eigen product op de markt, dat we samen met één van onze klanten hebben ontwikkeld.” 

Alle stappen in het productieproces, van ontwikkeling, prijsbepaling, bestelling van materiaal tot uiteindelijke levering zijn geïntegreerd in het uitgebreide ERP-systeem dat SPICA gebruikt. Hiervoor doet het bedrijf een beroep op Microsoft Dynamics NAV van NORRIQ. 

Evaluatie en rapportering met één druk op de knop
Voor Patrick Luyssen wordt de kwaliteit van een ERP-systeem mee bepaald door hoe je er zelf mee omgaat. “We willen kwalitatief en snel kunnen handelen. Daarvoor kijken we op elk moment welke informatie we nodig hebben om onze doelstellingen te realiseren. Bij NORRIQ wisten ze perfect hoe dit vlot en overzichtelijk uit het ERP-systeem kan komen.”

“Samen hebben we het volledige productieproces maximaal geïntegreerd in Microsoft Dynamics NAV. Vanaf het moment dat een aankooporder binnenkomt, loopt alles zoals je dat van een goed ERP-systeem mag verwachten. Vanuit de engineering zijn materiaallijsten en bewerkingstijden opgenomen. Die worden via berekeningen omgezet naar doorlooptijden en productie-orders. In functie van de voorraden is er een overzicht van de inkoopbehoeften. Ook de facturatie, crediteuren- en debiteurenbeheer gebeuren vanuit het systeem.” 

Patrick Luyssen: “We hebben nu recent een bijkomende laag geïnstalleerd om gemakkelijk rapporten uit Microsoft Dynamics NAV te genereren. Daarbij hebben we voor elk functioneel domein kritische succesfactoren geformuleerd en kunnen we onze prestaties en KPI’s nu met één druk op de knop opvolgen. De klanten en de markt zijn voortdurend in evolutie. Een ERP-systeem moet daar flexibel op kunnen inspelen.”

“We willen kwalitatief en snel handelen.  Alle nodige informatie moet hiervoor uit het ERP-systeem komen”

“Eén van de grote voordelen is onder meer de integratie met Excel waardoor je erg snel allerlei analyses kan doen. Het systeem laat dat op een eenvoudige manier toe en werkt heel intuïtief. Op vlak van efficiëntiemeting hadden we nog de neiging om buiten het systeem te werken, maar uiteindelijk zitten alle noodzakelijke gegevens erin en kan je eenvoudig met de meest actuele data visuele voorstellingen maken. Je hoeft er geen doctorandus voor te zijn.”

Flexibiliteit
SPICA werkt voor 90 tot 95 procent op bestelling. Verschillende klanten gebruiken voorspellingen van de geschatte productie voor de volgende 2 tot 3 maanden. SPICA moet vervolgens in staat zijn om binnen één of enkele weken een bepaalde productie af te leveren. “Vaak zijn het kleine, gevarieerde reeksen, maar soms ook grote bestellingen van 20.000 kabels. Om die logistieke flexibiliteit te kunnen garanderen is een juiste parameterisatie van de processen essentieel.”

Snelheid
“De snelheid van een offerte is belangrijk maar dan moet aankoop bijvoorbeeld ook snel kunnen reageren om prijzen te krijgen bij onze leveranciers. Bijna alle vragen die we intern en extern krijgen, kunnen we  dankzij Microsoft Dynamics NAV beantwoorden. NORRIQ begeleidt ons om alle mogelijk- heden van het systeem optimaal te benutten. Onze boekhouding is bijvoorbeeld volledig geïntegreerd in het systeem maar wordt toch van a tot z door een extern kantoor gedaan. Dat werkt perfect.” 

Patrick Luyssen: “De return on investment is moeilijk te berekenen. In een productieomgeving kan je niet zonder geïntegreerd systeem en dan heb je met Microsoft  Dynamics NAV een mooie verhouding tussen kostprijs en prestaties. Ik zou het durven aanraden aan heel wat productiebedrijven. Ik heb al bedrijven zien investeren in duurdere en meer complexe pakketten zonder dat dit een meerwaarde opleverde. Dan weet ik dat we goed zitten.”

Sinds 2012 heeft SPICA 30.000 meterkasten mogen bouwen voor  Eandis. “De manier waarop de logistieke organisatie op informaticavlak ondersteund wordt, is bij zo’n volume enorm belangrijk. Het verschil met de rest van onze productie in kleine volumes en grote variabiliteit is groot. Maar Microsoft Dynamics NAV kan beide processen perfect ondersteunen. Het is een kwestie van je procesparameters goed in te stellen.”

Rudy Coorevits is sinds 1,5 jaar verantwoordelijk voor planning en voorraadbeheer bij SPICA. Bij vorige werkgevers werkte hij met andere ERP-systemen. Hij kan dus vergelijken en steekt zijn enthousiasme voor Microsoft Dynamics NAV van NORRIQ niet onder stoelen of banken.
“De belangrijkste troef is de gebruiksvriendelijkheid en intuïtiviteit. Het pakket aanleren en er de eerste keer mee werken gaat enorm vlot. De hoge mate van integratie van alle mogelijke processen maakt het tot een ideale ondersteuning bij het opstellen van de planning. Je kan in real time nieuwe data verwerken en je moet niets interpreteren. Wat erin zit haal je er ook uit,” schetst Rudy Coorevits. “Ook de klantvriendelijkheid en snelheid waarmee data uit het systeem komen zijn troeven. Naar warehousing toe kan je bijvoorbeeld alle informatie uit de bestelbon halen en meteen verwerken.”

Business Intelligence
De BI Cubes die NORRIQ recent implementeerde bij Spica, vallen bij Coorevits in de smaak.  “De directe interactie tussen NAV en Excel zorgt ervoor dat je rapporten rechtstreeks en in real time mooi in tabellen kan gieten,” schetst Rudy Coorevits.  

“Je moet niet dieper gaan zoeken om iets terug te vinden. Veel dashboards zijn standaard voorzien. In plaats van telkens nieuwe rapporten te ontwikkelen is het meer opportuun om hier- mee in de SQL Suite te werken zodat je niet alles opnieuw moet programmeren als je op een nieuwe versie overgaat. De combinatie van Microsoft Dynamics NAV en de Bi Cubes die NORRIQ geïmplementeerd heeft, kan wat mij betreft gerust concurreren met bijvoorbeeld SAP.”