Alles wat je moet weten over SaaS

UPDATE APRIL 2024 - Software as a Service (SaaS) heeft de manier waarop bedrijven software gebruiken en implementeren drastisch veranderd. In deze blogpost zullen we alles bespreken wat je moet weten over SaaS, met de nadruk op hoe het je bedrijf kan helpen in het realiseren van je strategie.

Als partner van het toonaangevende SaaS-platform Microsoft Dynamics 365 begrijpen we de voordelen en mogelijkheden die het biedt voor bedrijven van elke omvang en sector. Laten we even dieper ingaan op de wereld van SaaS en ontdekken hoe het jouw bedrijf naar nieuwe hoogtes kan brengen. 

Wat is SaaS?

SaaS, oftewel Software as a Service, is een Cloud-gebaseerde service waarbij je softwaretoepassingen via het internet kunt gebruiken, zonder dat je ze hoeft te downloaden of te installeren. In plaats daarvan kan je eenvoudig toegang krijgen tot de software via je internetbrowser. Dit betekent dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het beheren van interne servers of het uitvoeren van complexe installatieprocessen. SaaS biedt gemak, flexibiliteit en schaalbaarheid voor je bedrijf.

Wat zijn de voordelen van SaaS? 

Software as a Service biedt je bedrijf een aantal heel concrete voordelen, zoals deze:

  • Kostenbesparing én betere voorspelbaarheid: je hoeft geen grote initiële investeringen te doen in hardware of softwarelicenties. In plaats daarvan betaal je meestal een maandelijkse abonnementsprijs op basis van je gebruik (je aantal users). Je terugkerende kosten worden dankzij de abonnementsformule ook heel voorspelbaar.
  • Schaalbaarheid en wendbaarheid: met SaaS kan je eenvoudig op- of afschalen op basis van de behoeften van je bedrijf. Je kan snel en makkelijk nieuwe gebruikers toevoegen of verwijderen en instellingen aanpassen.
  • Interconnectiviteit: makkelijk te gebruiken met de andere Microsoft-toepassingen, maar ook met niet Microsoft-toepassingen.
  • Toegankelijkheid en mobiliteit: je hebt altijd en overal toegang tot SaaS-toepassingen, zolang je een internetverbinding hebt: ideaal voor de hybride manier van werken van vandaag. 
  • Gebruiksgemak: de interface is dynamisch en personaliseerbaar. Iedere gebruiker kan zelf zijn of haar interface samenstellen en bv. zaken verbergen die niet nodig zijn, eigen filter views aanmaken... 
  • Regelmatige updates en onderhoud: je SaaS-provider zorgt voor het onderhoud, de beveiliging en de updates van de software zodat je altijd gebruik maakt van de nieuwste versie. 
  • Security: dankzij de firewall van Microsoft kan je erop rekenen dat je data veilig opgeslagen zijn in de cloud.  

Focus op data security

De veiligheid van je bedrijfsdata is enorm belangrijk, ongeacht de grootte van je bedrijf.  SaaS-leveranciers investeren aanzienlijk in beveiligingsmaatregelen, back-ups en onderhoud, vaak meer dan kleine of middelgrote bedrijven zelf kunnen doen. Bovendien worden datacenters waar SaaS-systemen worden gehost, regelmatig onderworpen aan strenge auditbeveiligingsprocedures en normen. Deze normen zijn moeilijk te evenaren door een lokale IT-afdeling.

Microsoft Dynamics 365: een krachtige SaaS-oplossing

Het Microsoft Dynamics 365 platform integreert verschillende bedrijfsapplicaties, zoals CRM, ERP en productiviteitstools, in één geïntegreerde omgeving. Met Dynamics 365 kan je:

  • verkoop- en klantrelatiebeheer stroomlijnen.
  • je bedrijfsprocessen optimaliseren met een complete ERP-oplossing.
  • je marketinginspanningen linken met sales en je klantenservice verbeteren.
  • geavanceerde analyses en rapportage mogelijk maken voor betere besluitvorming.

Focus op gebruiksgemak en op jouw doelen

Microsoft Dynamics 365 biedt als SaaS-platform de mogelijkheid om de software aan te passen aan uw specifieke bedrijfsbehoeften. De gebruikersinterfaces (UI) kan je makkelijk personaliseren, om de lay-out en functionaliteit af te stemmen op de werkprocessen van jouw teams, zodat je tegelijk prettiger én productiever kan werken. Daarnaast kan je datavelden wijzigen door custom velden toe te voegen of bestaande velden aan te passen, zodat je informatie kan registreren die specifiek voor jouw bedrijf belangrijk is. Bovendien kan je alleen de functies activeren die voor jouw manier van werken relevant zijn en functies die voor jou overbodig zijn simpelweg uitschakelen. Met Microsoft Dynamics 365 creëer je een unieke werkomgeving die helemaal afgestemd is op jouw bedrijfsdoelen, met eigen dashboards, takenlijsten en rapporten.

Conclusie

SaaS, met Microsoft Dynamics 365 als toonaangevend voorbeeld, biedt bedrijven van elke omvang de mogelijkheid om te profiteren van krachtige bedrijfsapplicaties zonder de complexiteit van traditionele software-implementaties. Door te kiezen voor SaaS, kan je kosten besparen, je processen optimaliseren en je systeem schaalbaar maken. Als Microsoft Dynamics 365 partner helpen wij je graag om de voordelen van SaaS te benutten voor jouw bedrijf. 

Hoe kunnen we jou helpen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies.