De toekomst van digitale facturatie

België maakt werk van e-invoicing. Recente ontwikkelingen tonen aan dat België een belangrijke stap zet in de strijd tegen fraude door digitale facturatie tussen bedrijven verplicht te maken. Ontdek de drie opties in deze blog!

Waarom?  

  1. Processen stroomlijnen 
  2. Beveiliging verbeteren  
  3. Waarborgen van een efficiëntere financiële omgeving  

De overgang naar digitale facturatie is een significante verandering, en NORRIQ staat aan het front van deze transformatie. Laten we de details van de recente regelgeving verkennen en de beschikbare opties voor bedrijven onderzoeken om naadloos aan de nieuwe eisen te voldoen. 

Inzicht in de regulering 

De aankondiging van Minister Van Peteghem, gedetailleerd op de officiële overheidswebsite, schetst de verplichte overgang naar digitale facturatie tussen bedrijven in België. Deze zet is niet alleen strategisch in de strijd tegen fraude, maar sluit ook aan bij de bredere Europese trend van digitalisering. 

 

Digitale facturatie opties

NORRIQ biedt meerdere opties voor bedrijven om naadloos over te stappen naar het tijdperk van digitale facturatie. 

Optie 1: XML formaat via e-mail 

Een gebruiksvriendelijke benadering omvat het verzenden van XML-geformatteerde facturen als e-mailbijlagen naar klanten. Een groot voordeel als je reeds werkt met Microsoft Dynamics 365 Business Central? Er is géén extra installatie of add-on nodig, dit is een standaard mogelijkheid! Per klant kan je instellen of je een e-invoice wil afleveren, dit doe je via de Document Sending Profile. Business Central stelt bedrijven in staat de levering van e-facturen aan te passen, wat een probleemloze en geïntegreerde oplossing oplevert.  

 

 

Optie 2: Integratie met PEPPOL netwerk 

Voor een geavanceerdere en veiligere optie kunnen bedrijven ervoor kiezen om elektronische facturen rechtstreeks vanuit Microsoft Dynamics 365 Business Central te verzenden en ontvangen via het Peppol-netwerk. Deze methode wordt aanbevolen vanwege de real-time, veilige uitwisseling van facturen, als een veiliger alternatief voor e-mailtransmissie. 

Wist u trouwens dat het gebruik van het Peppol-netwerk verplicht is bij het verzenden van facturen naar Belgische en Vlaamse overheidsinstellingen? En vanaf 1 januari 2026 zullen gestructureerde elektronische facturen de standaard worden in transacties tussen belastingplichtige ondernemingen. Voor deze implementatie wordt het Europese Peppol-netwerk ingezet. Tegen 2028 wordt e-invoicing verwacht als de norm voor alle transacties. 

Zodra je aangesloten bent op het Peppol-netwerk, kun je moeiteloos online facturen opstellen en met slechts één klik verzenden naar alle ondernemers of overheidsdiensten in Europa die ook op dit netwerk zijn aangesloten. 

Maar hoe werkt het? Het Peppol-netwerk fungeert als een tussenstation tussen jou en het bedrijf waarnaar de facturatie wordt verzonden. Het waarborgt een veilige, gestandaardiseerde en efficiënte doorstroom van facturen, waardoor je beschermd wordt tegen verdachte of onjuiste facturen. Het vereist echter een applicatie die de communicatie met dit netwerk mogelijk maakt.  

Een voorbeeld van zo'n toegangspunt (Access Point = AP) is het Continia Delivery Network, geïntegreerd in Continia Document Capture en Continia Document Output. Hierdoor kun je veilig elektronische facturen uitwisselen via het Peppol eDelivery-netwerk. Het ondersteunt de toegang tot het Peppol eDelivery Network en biedt functionaliteiten voor het genereren, ontvangen en inlezen van XML-bestanden naar Business Central. Je kunt de standaardfunctionaliteit van Business Central eenvoudig uitbreiden met de "Continia Document Output-app". 

 

Hulp nodig met de set-up? 

 

Optie 3: Andere elektronische indelingen 

Met het oog op de diversiteit aan formaten voor elektronische facturatie biedt NORRIQ ondersteuning voor bedrijven die mogelijk specifieke formaatvereisten tegenkomen. Van PEPPOL BIS3 tot UBL, BILLING en meer, kunnen bedrijven hun digitale formaten voor verkoopfacturen eenvoudig configureren. Je kan in Business Central trouwens zelf je digitaal formaat voor verkoopfacturen instellen:  

 


De digitale wereld verkennen met NORRIQ 

Om bedrijven te ondersteunen bij deze overgang, biedt NORRIQ hulp bij installatie en implementatie. Of het nu gaat om Peppol, alternatieve elektronische formaten of op maat gemaakte oplossingen, NORRIQ zet zich in om een soepele en conforme overgang naar de digitale wereld van facturatie te waarborgen. 

Ons advies is om je nu voor te bereiden op de nieuwe wetgeving en de nodige stappen te ondernemen om er eind 2025 klaar voor te zijn. 

Met de deadline van 1 januari 2026 voor de verplichte invoering van gestructureerde elektronische facturen, moedigt NORRIQ bedrijven aan om de verandering te omarmen en te profiteren van de voordelen van een gedigitaliseerd financieel ecosysteem. 

Voor meer informatie over de digitale facturatieoplossingen van NORRIQ, neem contact met ons op voor persoonlijke assistentie bij het opzetten van uw digitale facturatiestrategie. 

Contact NORRIQ