Drie grootste ERP-oplossingen onder de loep

Een ERP- of Enterprise Resource Planning systeem gebruiken, heeft alleen maar voordelen voor uw bedrijf. Maar er valt een belangrijke keuze te maken aangezien er verschillende ERP-systemen bestaan waaruit u kan kiezen. Wij nemen de drie grootste Enterprise Resource Planning systemen onder de loep.

Dankzij een ERP-oplossing krijgt u een accuraat en gedetailleerd zicht op al uw kernprocessen, via een gemeenschappelijke database. Gegevens worden eenvoudig uitgewisseld tussen de verschillende afdelingen en geautomatiseerde rapportage wordt mogelijk. Kortom, zorgt een ERP-systeem voor een efficiënte coördinatie van uw data en bedrijfsprocessen. Deze technologie heeft tal van mogelijkheden, en opties. Wij gaan samen over de bekendste oplossingen.

De voordelen van ERP

Data is essentieel wanneer u werkt met een ERP-systeem. Maar ook visa versa zorgt uw systeem ervoor dat data doorheen alle afdelingen vloeit. Bovendien worden al uw bedrijfsprocessen in één enkele plek geïntegreerd voor een overzichtelijk en gestroomlijnd bedrijfsbeleid. ERP biedt onder andere ondersteuning op vlak van:

  • Productie: helpt bij het plannen van uw productieprocessen en zorgt ervoor dat de juiste middelen zich op het juiste moment in het distributieproces bevinden.
  • Inkoop: leveranciersrelatiebeheer wordt aan productiebeheer gekoppeld, en leidt tot efficiëntie en kostenbesparingen.
  • Distributie: digitaliseert en optimaliseert voorraadbeheer en vervangt handmatige procedures door een systeem dat de winst optimaliseert en voor meer overzicht zorgt.
  • Financiële cel: automatiseert en standaardiseert uw financiële flow en rapportage, stemt uw financiële operaties af met andere afdelingen en schept meerwaarde.
  • CRM (Contact Relationship Management): bewaakt de data van uw klanten en zorgt voor betere service en bouwt relaties op met de juiste doelgroep.

Drie grote spelers: SAP, Oracle NetSuite & Microsoft Dynamics 365 Business Central

In de wereld van ERP-software zijn er drie grote spelers om rekening mee te houden. Zowel Oracle NetSuite, SAP Business One als Microsoft Dynamics 365 Business Central, bieden SaaS aan, wat voor elk bedrijf ongetwijfeld een meerwaarde is. NORRIQ is service verdeler van Microsoft Dynamics 365 Business Central, en staat u bij om uw volledig zakelijk potentieel te realiseren door technologie en digitale transformatie. Maar wat zijn de verschillen tussen Business Central en de andere grote spelers op de markt? We maken even een korte vergelijking voor u.

 

Oracle NetSuite vs. Microsoft Dynamics 365 Business Central

Een stevige basis

Welke oplossing past het best bij uw bedrijf? Dat wordt mede bepaald door uw bedrijfstype. Oracle NetSuite biedt brede mogelijkheden en add-ons voor talloze soorten bedrijfstakken. Maar, wanneer u op zoek bent naar verfijndere modules, dan is Business Central een betere optie. Bent u een bedrijf in volle groei, dan kunnen de gespecialiseerde basispakketten voor productie en distributie steeds worden uitgebreid. Dit zijn Premium upgrades voor een geavanceerd voorraad- en productiebeheer. Kortom, Business Central groeit mee met uw bedrijfsactiviteiten, en dat vinden wij alvast een grote troef.  

Integratie van derden

Zoals de naam het al zegt is Oracle NetSuite een Suite-software. Dit wil zeggen dat u maar één enkele software-oplossing nodig heeft om alle bedrijfstakken te dekken en dus maar één leverancier nodig heeft. Dit heeft jammer genoeg ook een keerzijde. De functionaliteiten zijn mogelijk te breed. Het is dus met andere woorden moeilijk om aan specifieke behoeften te voldoen. Is dit het geval, dan moet u voor verdere specificatie op zoek moet naar andere softwareoplossingen om de gaten mee op te vullen. Het grootste nadeel hiervan is de integratie van deze “extra” software. Oracle NetSuite is ontworpen als een complete totaaloplossing en integratie met andere tools en oplossingen verloopt vaak erg moeilijk.

Business Central is voorbereid op zulke integraties, uit het eigen Microsoft portfolio via AppSource voor Microsoft approved vertical applications and integrations, maar ook met software van derden. U kan ze eenvoudig en zorgeloos toevoegen, ongeacht uw huidige of zelfs toekomstige behoeften. Nog een reden waarom Business Central de perfecte oplossing is voor een bedrijf in volle groei.

Dynamics 365 portfolio

Gebruikt u al Microsoft-producten binnen uw bedrijf, dan past Business Central daar naadloos tussen met een eenvoudige integratie. Meer nog, andere tools zoals Power BI, uiterst handig voor analyses en rapportage, en PowerApps voor aangepaste applicaties, kan u zonder zorgen integreren met Business Central.

Oracle NetSuite biedt ook Microsoft-productintegraties, maar zijn veel minder eenvoudig te integreren.

Het totale prijskaartje

Zowel D365 Business Central als NetSuite komen ongetwijfeld tegemoet aan de standaard behoeften van elke kleine, middelgrote en grote organisatie. Maar, Business Central biedt een waaier aan volledige ERP-mogelijkheden tegen een voordelige prijs. Kortom, is Business Central toegankelijk voor de kleinere spelers die over een minder groot budget beschikken, maar wel ambitie hebben om te groeien, en waar ERP dus zeker van pas komt. Oracle NetSuite daarentegen vereist het aankopen van extra modules bovenop het basispakket. Dit doet prijs aanzienlijk de lucht in schieten. Twijfelt u tussen beiden? Dan is het vooral belangrijk om de totale optelsom te maken.

In een notendop

Oracle NetSuite biedt een ERP-oplossing die reikt over heel uw bedrijf met een brede standaard. Maar, bent u op zoek naar een systeem met gespecialiseerde modules, dat eenvoudig met andere producten en tools te integreren is, en bovendien zo meegroeit met uw bedrijf? Dan zijn we ervan overtuigd dat Business Central tegemoet kan komen aan al uw huidige en toekomstige behoeften. 

 

SAP Business One vs. Microsoft Dynamics 365 Business Central

Denken aan de toekomst

Een bedrijf moet steeds denken aan de toekomst, en dat betekent vaak voorbereid zijn op groei. Ook uw ERP-Systeem moet groeien, en dat nog liefst mee met de groeisnelheid van uw bedrijf. SAP heeft een goede standaard, maar wanneer uw bedrijf stevig groeit kan de software mogelijk niet langer aan uw behoeften blijven voldoen. U zal dan moeten migreren naar een andere oplossing die dit wel kan.

Zoals hierboven aangehaald, is Business Central ontworpen om mee te groeien met uw bedrijf, ongeacht in welke sector u uw activiteiten uitvoert. Het is bestand tegen opschaling en internationalisering en dus ook de toekomst.

Service na verkoop

Voor zowel SAP Business One als Microsoft Dynamics 365 Business Central hebt u de keuze om de software on-premise of in de Cloud te implementeren, en worden beiden door geautoriseerde partners verkocht. Het verschil zit enkel in de service na verkoop. Koopt u SAP, dan krijgt u van de verkooppartner toegang tot een hulpportaal, waar u leert de software te configureren, implementeren en uiteraard ook te updaten wanneer nodig. Heeft u meer nodig dan de standaard? Dan kan u via het portaal de software ook uitbreiden met add-ons, maar dan kan u al snel concluderen dat dit een heuse doe-het-zelf opdracht is. 

Dynamics 365 Business Central daarentegen wordt enkel geïmplementeerd met de hulp van de verkooppartner, die u van A tot Z helpt met de implementatie en uitbreiding van uw project. Wij bij NORRIQ bieden advies en technologie, die aan uw behoeften voldoen met het oog op uw groeiambities en concurrentiesituatie. Maar, ook een gegarandeerde service op maat. Met NORRIQ Care geniet u van een complete ondersteuning, ook vanaf het moment dat uw project afgerond is. Gemoedsrust en optimale prestaties in één. 

ERP op maat

Het ene bedrijf is het andere niet, en dus zullen de behoeften steeds anders zijn, afhankelijk van de grote en aard van uw business. Beide oplossingen laten het toe om andere applicaties te integreren, en ook om de ERP te customiseren. Microsoft Business Central werkt samen met een enorm netwerk aan partners die u kunnen ondersteunen bij het uitbreiden van de standaard. Zo, werkt u samen tot een oplossing die volledig op maat van uw bedrijf fungeert en gericht is op de productiviteit van uw medewerkers en uw bedrijfsprocessen. Als we het even in cijfers omzetten heeft Business Central maar liefst 550 complementaire oplossingen om uw ERP-systeem mee uit te breiden, in vergelijking met 73 applicaties voor SAP Business One.

In een notendop

SAP Business One zien we vooral terugkomen bij bedrijven gericht op diensten. Business Central reikt net wat verder dan zijn tegenhanger, dankzij een CRM-functionaliteit in het systeem.

Ook hier, wanneer u als bedrijf naar de toekomst kijkt, zal Business Central steeds aan uw behoeften blijven voldoen, ongeacht hoe sterk u groeit. De opties voor uitbreiding zijn bijna oneindig, en zeker wanneer een volledig team consultants voor u klaar staat om u doorheen het gehele implementatieproces te loodsen.

Werken met een ERP-systeem heeft een enorme impact op uw bedrijfsprocessen. Daarom is het belangrijk om een oplossing te vinden die bij uw bedrijf past. Breng al uw bedrijfsprocessen samen en zorg meer productiviteit en data-gedreven beslissingen.

Meer weten over wat Business Central voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag onze NORRIQ consultants voor vrijblijvend advies.

Contacteer onze experts