Hybride werken - het nieuwe normaal?

We mogen eindelijk terug naar kantoor. Maar wanneer corona 100% uit de wereld is, gaan we dan weer met zijn allen 5 dagen per week naar kantoor? We dachten het niet!

Hybride werken

Een eenvoudige poll op onze LinkedIn-pagina heeft het volkomen duidelijk gemaakt - veel werknemers genieten van het thuiswerken en willen niet elke dag terug naar kantoor.

Een aantal werkgevers hebben hun vooroordelen moeten bijstellen: thuiswerken kan perfect zonder rendementsverlies. Wat is de toekomst dan? Hybride werken! 3 dagen kantoor en 2 dagen thuiswerk zou wel eens de nieuwe norm kunnen worden. Maar hoe evolueert dit verder en hoe pak je het aan?  

De voordelen van hybride werken voor jou als werkgever?  

Waarom hybride werken wel eens voor een productiviteitsverhoging en meer tevreden medewerkers zou kunnen zorgen? Wel, omdat er aardig wat voordelen aan zijn verbonden:  

 • Werknemer gaat denken als een ondernemer  
  Meer vrijheid, meer verantwoordelijkheid, maar ook meer tijd om prioriteiten te stellen en te denken als een ondernemer. Die bijkomende vrijheid gaat zeker niet ten koste van de productiviteit, integendeel. Werknemers blijken gemotiveerder en zelfs loyaler.  

 • Besparing van tijd, geld en energie  
  Face it, als werkgever heb je minder kantoorruimte nodig. Bovendien wordt het woon-werkverkeer drastisch ingeperkt en vergaderingen nemen minder tijd in beslag door bijvoorbeeld Microsoft Teams te gebruiken. Videobellen is ondertussen doodnormaal geworden en is vaak een stuk rendabeler. 

 • Meer focus  
  Hybride werken zorgt voor meer focus. Werknemers komen naar kantoor om te vergaderen, ideeën te delen en/of samen te werken, terwijl ze thuis heel geconcentreerd aan de slag kunnen. Je werknemers kiezen dus zelf waar ze het efficiëntst kunnen werken op basis van het werk dat ze die dag of week voor de boeg hebben. Daardoor kunnen ze zich zeer gericht focussen op de af te werken taken of doelen, wat de foutenmarge verkleint en de output doet stijgen.  

 • Een betere work-life-balance 
  Gedaan met je te frustreren in de file naar het werk. Door over te schakelen naar een meer flexibele manier van werken, houd je zelf meer de regie over je leven. Tijdens hetzelfde aantal uren verzet je vaak meer werk. Bij hybride werken combineer je het beste van beide werelden. Volledig thuiswerken voelt vaak beklemmend aan, terwijl samenkomen met collega’s voor extra zuurstof, inspiratie, kracht en verbinding kan zorgen. 

Een doordacht beleid? De sleutel tot succes 

Akkoord, corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht, maar dat betekent niet dat er geen doordacht beleid nodig is. Goede afspraken maken goede vrienden en een remote beleid is aangewezen. Het spreekt voor zich dat medewerkers ook over de noodzakelijke tools moeten beschikken om van hybride werken een succes te maken. Gelukkig omvatten de Microsoft-oplossingen alle mogelijke tools om succesvol van thuis uit of gelijk welke andere locatie te werken. Video vergaderen via Microsoft Teams, veilig vanop afstand inloggen op het netwerk en bijkomende aandacht voor cybersecurity: met de tools van Microsoft is je organisatie klaar voor de toekomst. Dankzij Teams wordt het ook makkelijker om samen aan bestanden te werken. Samen met je team kan je eenvoudig werken aan één Word of Excel bestanden, zo voorkom je dubbel werk en een massa kopieën van een bestand. 

Enkele tips om doordacht met hybride werken aan de slag te gaan 

Wil je het hybride werken faciliteren en makkelijker maken voor iedereen? Met deze tips kom je al een heel eind: 

 • Klaar voor de talrijke ‘you are on mute’?
  Efficiënt video vergaderen? Zorg dat iedereen vlot met Microsoft Teams kan werken. Deze complete tool omvat alles om te communiceren en presenteren. Makkelijk, snel en volledig met Outlook en andere toepassingen geïntegreerd. Bovendien geniet je van een uitstekende beveiliging.  
 • IT-partner 
  Een IT-partner die vertrouwd is in werken vanop afstand en expert in cyberbeveiliging is een must. Proactief monitoren is immers belangrijk, zo kunnen heel wat bedreigingen in de kiem gesmoord worden.  
 • Documenten delen in de Cloud 
  Zorg dat je medewerkers alles opslaan in de Cloud en dat alle info vlot gedeeld kan worden.  

Zelf aan de slag met hybride werken?  

Meer weten over hybride werken in combinatie met de oplossing van Microsoft? Bij NORRIQ zijn we er al even in thuis en hebben we al tientallen bedrijven begeleid naar het nieuwe werken. Contacteer ons en we vertellen je er graag meer over.