Is uw ERP-partner een doodsteek voor uw bedrijf? 6 Waarschuwingstekens

De juiste ERP-oplossing voor uw bedrijf en samenwerken met een even adequate ERP-partner, gaan hand in hand. Maar niet elke ERP-speler op de markt is good for business. Maar hoe herkent u een slechte ERP-partner, en wat doet een goede partner dan anders?

Het is niet altijd eenvoudig om het kaf van het koren te scheiden, maar met deze signalen kan u alarm slaan voor het werkelijk te laat is. 

 

1 - One-size-fits-all-strategieën

 

Wanneer het gaat om een ERP-project, dan is een one-size-fits-all-strategie een boosdoener voor uw business, en een eerste alarmsignaal. Geen enkele ERP-oplossing heeft een perfect fit met uw bedrijf zonder de nodige customization en integraties. Een goede partner zal dan ook zijn uiterste best doen om een oplossing naar de hand van uw noden te zetten.  

 

2 - Een gebrek aan de gepaste vragen

 

Details in een ERP-project zijn vaak een struikelblok. Om de juiste puntjes op de i’s te zetten moet uw ERP-partner u de juiste vragen weten te stellen. Een gebrek aan communicatie tussen u en uw ERP-partner is al onmiddellijk een slecht signaal. Een partner die geen vragen stelt kan niet aan de slag met de juiste informatie en gaat vaak uit van assumpties die mogelijks niet overeenstemmen met de realiteit van uw business.

 

3 - Excuses, excuses en nog meer excuses.

 

Elk ERP-project gaat gepaard met onverwachte wendingen, onvoorziene obstakels en moeilijkheden. Maar dit is geen reden om resoluut aan de alarmbel te trekken. Maar wanneer u merkt dat uw partner louter met excuses op de proppen komt om rond de obstakels heen te zeilen in plaats van het zoeken naar een oplossing, dan mag gerust met de wenkbrauwen fronsen naar het werkproces van uw consultant.    

 

4 - Gebrek aan kennis in uw industrie

 

Geen enkel bedrijf is hetzelfde, en zo dus ook de branche waarin u zaken doet. Houdt uw ERP-partner geen rekening met branche specifieke processen? Dan is succes niet gegarandeerd. Zoek een partner met kennis van zaken, uw zaken en vooral uw sector. Zodat de nodige branche specifieke functies niet ontbreken in uw systeemontwerp.

 

5 - Vergeet het menselijke aspect van uw business

 

Met mensen bedoelen we uw werknemers. Overschakelen op ERP software is steeds een samenwerking tussen uw ERP-Partner en uw interne medewerkers. Mist deze werking het woord samen, dan moet er weer een alarmbelletje gaan rinkelen. Iedereen in uw bedrijf moet mee zijn met de verandering om succes op lange termijn te garanderen. Daarom moet de waarde van uw werknemers en dus uw menselijk kapitaal nooit vergeten worden bij uw ERP-Project. Een ERP-Partner die kennisoverdracht niet als een prioriteit op zijn to-do lijst heeft staan, kan je dus maar best vergeten.      

 

6 - Het ontbreken van een gestructureerd proces

 

Een echte ERP-expert heeft een gestructureerde werkwijze. Hij schets processen en documenteert wat hij ziet, en geeft aangepast advies. Hij verzamelt eisen, ontwerpt en ontwikkelt, implementeert specifiek naar gelang jouw business. Hij neemt change management in acht, zorgt voor opleidingen voor uw personeel, ondersteuning, het beheer van budgetten, en analyseert de resultaten. Lijkt het erop dat uw partner dingen overslaat of gaandeweg dingen over het hoofd ziet, dan mist hij duidelijk deze structuur. Maar wat is de beste manier om te weten of uw ERP-partner gestructureerd werkt? Vraag achter referenties en check deze gronding na.

 

 

De betrouwbare ERP-partner checklist

Er zijn natuurlijk ook ERP-partners die steeds het beste van zichzelf laten zien met ervaren consultants en een gedefinieerde werkwijze met garantie op succes. Maar hoe kan je deze experts herkennen? 

  • Expert in hun vak en in uw sector door voorgaande succesvolle projecten en bewezen ervaring
  • Hoog aangeschreven door uw peers en hun eigen referenties
  • Transparant over hun werkwijze en toekomstige ondersteuning
  • Stellen uw succes voorop en helpen u verder dan uw verwachtingen
  • Anticiperen op mogelijke obstakels en zoeken oplossingen
  • Zien het grotere plaatje, brengen waarde met technische know-how en denken out-of-the-box

 

Op zoek naar een ERP-partner met kennis van zaken en specifieke sectoren? NORRIQ helpt u uw volledig zakelijk potentieel te realiseren door technologie en digitale transformatie.

 

Wij helpen graag verder!