Kies de gepaste ERP oplossing op basis van deze 9 selectiecriteria

Een onderneming die wilt groeien heeft alleen maar baat met de implementatie van een ERP-oplossing. Het selecteren van de juiste ERP voor uw bedrijf, met zoveel verschillende oplossingen op de markt is echter niet eenvoudig. In deze blog bespreken we 9 belangrijke selectiecriteria om te bepalen welke ERP-oplossing het beste is voor uw onderneming.

Beslissen of u klaar bent om een ERP-oplossing aan boord te brengen is één ding, selecteren welke ERP geschikt is, is een andere, maar zeker geen onbelangrijke vraag. Er zijn tal van verschillende ERP-oplossingen op de markt, elk met hun eigen voordelen en verschillende functionaliteiten. Om te weten welke ERP-oplossing het beste bij uw bedrijf past, kunnen de volgende criteria u helpen bij het nemen van deze belangrijke beslissing. 

 

1) Check, check, dubbel check!

Idealiter voldoet uw ERP-oplossing aan al uw eisen en behoeften, maar dan moet u deze wel eerst in kaart brengen. Met een volledige checklist aan functionaliteiten en vereisten in aanslag maakt u het makkelijker voor uzelf om knopen door te hakken en in een vroeg stadium mogelijke oplossingen te elimineren. Om zo’n checklist samen te stellen kan u bijvoorbeeld antwoorden op de volgende vragen en vergeet hierbij niet uw kritische bril op te zetten:

  • Wat zijn onze uitdagingen?
  • Welke afdeling heeft de meeste investeringen of stroomlijning nodig?
  • Welke functionaliteiten zoeken we?
  • Wat is de deadline en budget voor ons project?
  • Welke processen hebben knelpunten en willen we automatiseren?

2)     Functionaliteiten die bij uw bedrijf passen

Bij de evaluatie van elke oplossing moet u alle functionaliteiten in detail beoordelen, bij voorkeur de functionaliteiten die u nodig hebt en die u op uw checklist hebt genoteerd. Het belangrijkste is dat u uitkijkt naar een volledig geïntegreerde end-to-end oplossing die rekening houdt met al uw afdelingen en hun behoeften. Kortom, een oplossing die bedrijfsbreed werkt, van financiën tot inventaris en alles daartussenin. Een oplossing die perfect aansluit bij uw behoeften, houdt meestal ook maatwerk in, zodat deze beantwoordt aan de meest gedetailleerde en industrie specifieke behoeften. 

3)     Gebruiksvriendelijkheid

Een ERP-oplossing die zoveel mogelijk processen optimaliseert en stroomlijnt, is nog maar het begin. Bovendien is uw oplossing slechts zo effectief als de gebruiksvriendelijkheid ervan. Want het is tenslotte uw team dat met de ingewikkelde software aan de slag moet. Als uw team moeite heeft om de oplossing te gebruiken of als deze gewoon niet intuïtief genoeg is, kan dit een knelpunt zijn voor het succes van uw implementatie. Maar wanneer een oplossing intuïtief blijkt te zijn en eenvoudig te gebruiken met weinig tot geen training, vereenvoudigt dat uw change management proces aanzienlijk. Daarnaast is het belangrijk bij het zoeken naar een ERP-leverancier dat hun aanbod het change management in uw organisatie ook aanpakt.

4)     Klaar voor de toekomst

Het implementeren van een ERP-oplossing is een investering intensieve procedure. Daarom is het alleen maar voordelig wanneer deze oplossing ook de tand des tijds weet te weerstaan en met andere woorden ook in de toekomst meekan met de snelle veranderingen of groei van uw bedrijf. Een ERP-oplossing die cloud-based is laat ruimte om te groeien en biedt de mogelijkheid om toegankelijk te zijn waar en wanneer u toegang nodig heeft.

5)     Integratie om u tegen te zeggen!

Misschien heeft u al een aantal softwareprogramma’s of pakketten waar u afhankelijk van bent. Ervoor zorgen dat uw nieuwe ERP perfect kan integreren met uw bestaande activiteiten en software is een ander belangrijk criterium. Het minimaliseert uw change management, omdat u niet halsoverkop alle vertrouwde programma’s binnen uw organisatie achterwegen moet laten, en het vereenvoudigt ook de gegevensoverdracht naar het end-to-end platform.

6)     Branche specifieke ERP

Het vinden van de juiste ERP-leverancier kan een hele opgave zijn, omdat niet elke leverancier uw branche specifieke behoeften begrijpt. Daarom is het hebben van een leverancier die ervaring heeft in uw sector altijd een pluspunt. Niet alleen de leverancier moet op de hoogte zijn van uw branche, er bestaan vaak ook ERP-oplossingen die specifiek gebouwd zijn voor uw type bedrijf en manier van werken. Zo'n ERP bespaart u veel maatwerk omdat het mogelijk al is afgestemd op uw branche specifieke eisen.

7)     Perfecte partners

U en uw ERP-leverancier zijn een team, dit tijdens het project maar ook ruim na de implementatie. Digitale transformatie is namelijk een dynamisch proces, dat vele facetten van uw organisatie raakt. Maar als het goed wordt gedaan, betekent het zeker succes. Dit is afhankelijk van uw eigen medewerkers, maar ook van de ervaren consultants die uw team door het hele proces zullen loodsen. Zorg ervoor dat u vóór de selectie van uw ERP-oplossing en leverancier, uw verwachtingen duidelijk communiceert en zo misverstanden voorkomt.

8)     Een investering met rendement

Het is belangrijk om precies te weten hoeveel uw implementatie zal kosten, zodat u een overwogen budget kan opstellen, die de volledige kost van implementatie omvat. Bij deze berekening zijn er twee belangrijke indicatoren om rekening mee te houden, namelijk uw Return On Investment (ROI), maar ook uw Total Cost of Ownership (TCO). Deze laatste bestaat uit alle kosten, die zullen en kunnen optreden tijdens de levenscyclus van uw ERP-systeem. Na afweging van alle kosten tegen het rendement, kunt u rationeel beslissen of het het juiste moment is om ERP te implementeren en hoeveel budget u maximaal kan besteden.

9)     Veilige data

De kern van een ERP-oplossing is data. Nagaan of die gegevens al dan niet veilig zijn, is een criterium dat u zeker niet mag vergeten. Over het algemeen bieden cloud-oplossingen het hoogste beveiligingsniveau, dat in overeenstemming is met wereldwijde governance. In een cloud-gebaseerde oplossing zijn uw gegevens bovendien ook beveiligd met geautomatiseerde back-ups om ervoor te zorgen dat uw gegevens nooit verloren gaan of kunnen worden hersteld in geval van een onvoorziene digitale ramp.

 

Benieuwd wat NORRIQ voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag onze ervaren consultants om advies.

Contacteer ons