Manufacturing 4.0 – beter, sneller, volledig geautomatiseerd

Manufacturing 4.0, ook wel Industry 4.0 genoemd, maakt zijn digitale intrede. Dankzij deze vierde industriële revolutie, die wordt gedreven door innovatie, schakelt traditionele productie in snel tempo over op automatisering met behulp van slimme technologieën.

Manufacturing 4.0 robotics

Industry 4.0

 

Manufacturing 4.0, ook wel Industry 4.0 genoemd, maakt zijn digitale intrede. Dankzij deze vierde industriële revolutie, die wordt gedreven door innovatie, schakelt traditionele productie in snel tempo over op automatisering met behulp van slimme technologieën. Termen als machine-to-machine communication en The Internet of Things (IoT) maken ondertussen al deel uit van onze dagdagelijkse woordenschat. Maar wat betekent deze automatisering en de hele golf van Manufacturing 4.0 voor uw bedrijf? 

 

Manufacturing 4.0, een noodzaak in een dynamische wereld vol technologie

 

In deze vierde industriële revolutie worden de IoT, en analytische software, die o.a. AI en machine learning gebruikt, ingezet in het volledige productieproces. Naast het verbeteren van de processen wordt ook data een spilfiguur in de stap naar een efficiënte en winstgevendere productie. Het verbinden van tal van nieuwe technologieën met deze data leek dan ook een logische stap die aanzienlijke impact heeft op de hele productie.

   

Voor uw productie betekent dit, dat al uw apparatuur doorheen het volledige proces kan worden samengevoegd onder één enkele dynamische gegevensbasis –  ERP. Al uw data wordt  weergegeven op één plek. Besluitvorming en analyse verlopen op een snelle, geautomatiseerde en systematische manier.

 

Industry 4.0 maakt ook het onderhoud van uw processen een stuk transparanter, met behulp van onderhoudsprogramma's. Het voorspellen van preventief onderhoud, het detecteren van defecten, het plannen van mogelijke reparaties en het beheren van reserveonderdelen… Zou het niet makkelijk zijn moest dit gewoon door IoT onder de loep genomen worden, volledig of gedeeltelijk automatisch en zo gestandaardiseerd mogelijk? Wel, het kan. 

 

En als we het er dan toch over hebben, nemen we uw supply chain in Manufacturing 4.0 ook graag even onder de loep. De perfecte supply chain beheren, hiervoor kan u wel een digitaal duwtje in de rug gebruiken. Van het beheren van verzendingen tot een vlekkeloos voorraadbeheer, Industry 4.0 zorgt voor het opzetje dat u nodig hebt. Hoe? Door real-time data te verzamelen en deze in een geautomatiseerd proces te beheren, materialen te tracken en de vraag te voorspellen. Kortom, het JIT-principe heruitgevonden, of laten we zeggen volledig gedigitaliseerd. 

 

Waarom u de Industry 4.0 sneltrein zeker niet wil missen

 

De implicaties van Manufacturing 4.0 zijn wereldwijd groot en duwen als het waren traditionele productiebedrijven uit hun comfortzone. Maar waarom mag u deze digitalisering niet mislopen? Hier even enkele voordelen op een rijtje.  

 

Verbeteringen in productie zijn vaak innovaties die erkende problemen op lossen. En traditionele manufacturing kent wel een aantal bottlenecks. Denk maar aan de moeilijkheid om snel en efficiënt informatie te verzamelen en dit in real-time, de vraag en het aanbod op nauwkeurige wijze op elkaar af te stemmen, en voorraadbeheer nauwgezet op te volgen… Manufacturing 4.0 biedt een antwoordt op al deze moeilijkheden en is de volgende stap voor uw business om volgende redenen: 

 

Verhoog uw arbeidsproductiviteit:  Uw productieprocessen automatiseren verhoogt niet enkel de snelheid van uw productielijnen maar ook de arbeidsproductiviteit. Het gevolg? Hogere output/arbeidsuur.  

Verkort de doorlooptijd van uw productie: Producten zo snel mogelijk bij de consument krijgen? Het is een groot voordeel t.o.v. uw concurrent. Met automatisering is een zo kort mogelijke tijd tussen klantorder en levering eenvoudig te bereiken. 

Verlaag de kost van arbeid: Investeren in automatisatie verdient u al snel terug. Want, bijgevolg van een hogere productie-output per arbeidsuur, drukt u uw kost van arbeid aanzienlijk.

Verbeter de veiligheid van uw werknemers: Bepaalde operaties automatiseren, maakt het werk voor uw personeel kortweg veiliger. 

Verbeter uw productiekwaliteit: Manufacturing 4.0 staat voor uniforme en conforme productie met minimale kans op fouten.

Verminder handmatige taken: Arbeidsomstandigheden verbeteren, ook hier draagt automatisatie aan bij. Het neemt heel wat druk weg bij uw personeel dat vaak bezig is met routinematige handelingen, die ook nog eens veel tijd in beslag nemen. Slimme technologie neemt het van hen over en geeft hun tijd om te focussen op uw core business.  

 

ERP en industry 4.0, dat is kiezen voor de toekomst 

 

Technologie en het belang van data deed al voor Industry 4.0 intrede in de productiewereld, maar niet zoals vandaag. Gegevens werden vaak niet geïntegreerd over de verschillende afdelingen, met als gevolg dat elk departement op zijn eiland bleef vertoeven. Elke uitwisseling van informatie verliep stroef, laattijdig of gewoonweg foutief. Een oplossing was dus niet uit den boze, en ERP had al snel oor naar deze schreeuw om verbetering. ERP, ofwel Enterprise Resource Planning, is ontwikkeld om de gegevensstroom te coördineren en naadloos te integreren tussen de verschillende afdelingen van uw onderneming. Vandaag de dag zijn zulke systemen integraal deel van heel wat productieprocessen, en dit met succes.

 

Maar gaan ERP en IoT wel hand in hand. Ja zeker! Met behulp van ERP brengt u structuur in al uw data gecreëerd door IoT, en dus Manufacturing 4.0.

 

Kort samengevat waarom u ten tijden van Manufacturing 4.0 niet meer zonder ERP kan:

 

ERP verzamelt IoT en andere bedrijfsgegevens op één enkele plek voor een eenvoudige toegang en samenwerking over alle departementen heen. 

Uw ERP-systeem verzamelt massaal veel data uit alle slimme technologieën ingezet voor de automatisering van uw productie, ofwel Industry 4.0.

Real-time-inzicht in uw productie, is gelijk aan een snelle reactie en duidelijke beslissingen  

Cloud based ERP beveiligd uw gegevens in datacenters, die u vanaf elk apparaat met internetverbinding kan bereiken.

ERP-oplossingen zijn schaalbaar en groeien mee met uw bedrijf. Met andere woorden, bent u volledig klaar voor de toekomst van Manufacturing 4.0 en ver hierna. 

Conclusie, u kan  als productiebedrijf niet meer om deze vierde industriële revolutie heen. Wat u wel kan doen is zorgen dat uw productie en alle andere departementen binnen uw bedrijf bestendig zijn tegen een overflow aan informatie en continue verandering in dynamische omgeving van vandaag. Is uw bedrijf klaar voor Industry 4.0?  Meer weten over ERP en de automatisering van uw productieprocessen? Aarzel niet en vraag een van onze NORRIQ-experten om vrijblijvend advies.