Manufacturing 4.0 – beter, sneller, volledig geautomatiseerd

Manufacturing 4.0, ook wel Industry 4.0 genoemd, maakt zijn digitale intrede. Dankzij deze vierde industriële revolutie, die wordt gedreven door innovatie, schakelt traditionele productie in snel tempo over op automatisering met behulp van slimme technologieën.

Manufacturing 4.0 robotics

Industry 4.0


In België zetten maakbedrijven meer en meer in op automatisatie met behulp van slimme technologieën. Termen als machine-to-machine communication en The Internet of Things (IoT) worden intussen courant gebruikt. Maar wat kan automatisering en de hele golf van Manufacturing 4.0 voor je bedrijf betekenen? 
 

Manufacturing 4.0, een noodzakelijke stap voor maakbedrijven


In deze vierde industriële revolutie worden onder andere IoT en analytische software, die bijvoorbeeld AI of machine learning gebruiken, ingezet in het volledige productieproces. Naast het verbeteren van je interne processen spelen data een cruciale rol in de stap naar een efficiënte en winstgevende productie. Met een goede data-architectuur als basis kan je aan de slag met nieuwe technologieën om je productie te optimaliseren.
   
Voor je productie en supply chain betekent dit, dat je de data uit je hele productiestroom toegankelijk maakt op 1 platform. Voorraadbeheer, productieplanning, machineprestaties, transportplanning: je kan gespecialiseerde software zoals MES (Manufacturing Execution System) en WMS (Warehouse Management System) integreren met je ERP-systeem, waarbij je ERP-systeem de centrale cockpit is waar je in realtime het overzicht behoudt. Dat is niet alleen handig voor analyses, maar ook om zaken snel genoeg bij te sturen. 
 

Industry 4.0 kan ook het onderhoud van je machinepark een stuk transparanter maken met behulp van onderhoudssoftware. Het voorspellen van preventief onderhoud, het detecteren van defecten, het plannen van mogelijke reparaties en het beheren van reserveonderdelen… Met IoT kan je hier enorme stappen vooruit in zetten. 

 

 

 

Waarom je de Industry 4.0 sneltrein niet wil missen


De markt evolueert, de klant evolueert, dus onvermijdelijk evolueert ook je bedrijf mee. De lifecycle van producten wordt korter, er is meer vraag naar producten op maat, soms zijn er tekorten aan grondstoffen en moet je alternatieven zoeken. Industry 4.0 kan je helpen om je bedrijf flexibel te houden en aanpasbaar aan veranderende omstandigheden. Verbeteringen die je kan bereiken zetten we graag op een rijtje:: 

 

 

  • Krijg meer inzicht in je productieproces: wanneer produceer je optimaal? Waar zitten bottlenecks? Zit er een patroon in je downtime? Beschikbaarheid van realtime data kan meer visibiliteit in je productieproces brengen.
     
  • Verhoog je arbeidsproductiviteit:  Je productieprocessen automatiseren verhoogt niet enkel de snelheid van je productielijnen maar ook de arbeidsproductiviteit. Het gevolg: hogere output.
     
  • Verkort de doorlooptijd van je productie: Productie tijdig in plannen en bestellingen tijdig bij je klant leveren is een must voor klanttevredenheid. Door je automatisatie en hyper-automatisatie kan je de tijd tussen klantorder en levering zo kort mogelijk houden.
     
  • Verlaag de kost van arbeid: Investeren in automatisatie loont. Je kan er een hogere productie-output per uur mee bereiken en arbeidstijd besparen of anders inzetten.
     
  • Verminder manuele taken: door repetitieve taken te automatiseren, kan je je arbeidskrachten inzetten voor moeilijkere value-added taken. Er zijn skills nodig om die te interpreteren en productie bij te sturen waar nodig.
     
  • Verminder downtime: IoT of M2M communicatie kan je inzetten in predicitve maintenance en kunnen zorgen voor minder downtime, een beter gestroomlijnd productieproces
     
  • Zet in op de veiligheid van je werknemers: Bepaalde operaties automatiseren, kan het werk voor je personeel veiliger maken. 
     
  • Verbeter je productiekwaliteit: als je processtappen gaat automatiseren, verminder je de kans op menselijke fouten en kan je kwaliteit verhogen. 
     

ERP en industry 4.0: dat is kiezen voor de toekomst 


ERP, ofwel Enterprise Resource Planning, is ontwikkeld om de datastromen in je bedrijf te coördineren en naadloos te integreren tussen de verschillende afdelingen, van order over productie tot facturatie.  Een goed opgezet ERP systeem met een goed doordachte data-architectuur vormt een stevige basis om met IoT en automatisatie van start te gaan. Industry 4.0 is een motor, de data in je bedrijf zijn de brandstof. Met behulp van ERP kan je structuur brengen in al je data, ook die gecreëerd door slimme technologieën zoals IoT.

 

Take Aways


Waarom ERP belangrijk is binnen Manufacturing 4.0:
 

  • ERP verzamelt IoT en andere bedrijfsgegevens op één enkele plek voor een eenvoudige toegang en samenwerking over alle departementen heen. 
  • Je ERP-systeem verzamelt massaal veel data uit alle slimme technologieën ingezet voor de automatisering van je productie
  • Realtime-inzicht in je productie is gelijk aan een snelle reactie en duidelijke beslissingen  
  • Cloud based ERP beveiligt je gegevens in datacenters, die je vanaf elk apparaat met internetverbinding kan bereiken.
  • ERP-oplossingen zijn schaalbaar en groeien mee met je bedrijf. Met andere woorden, je bent volledig klaar voor de Manufacturing 4.0 en ver hierna. 

Als productiebedrijf kan je vandaag niet meer om deze vierde industriële revolutie heen. Wat je wel kan doen is zorgen dat je productie en alle departementen binnen je bedrijf bestendig zijn tegen een overflow aan informatie en continue verandering in dynamische omgeving van vandaag.
 

Is jouw bedrijf klaar voor Industry 4.0?  Meer weten over ERP en de automatisering van je productieprocessen? Aarzel niet en vraag een van onze NORRIQ-experten om vrijblijvend advies: klik hier.